Norrmalms stadsdelsområde är den del av Stockholm som har minst antal kvadratmeter parkyta per invånare. Valet av plats för paviljongen, på en av de höjder som ger den västliga parkdelen dess karaktär, bygger på en tanke om att lyfta fram paviljongen och utnyttja en plats som idag inte har någon tydlig användning, samt spara på parkens gräsytor. Genom att grundlägga paviljongen ovan mark på plintar infästa i berg undviks åverkan i mark vilket gör ingreppet reversibelt.
Den upphöjda placeringen erbjuder utblick mot Sankt Eriksplan och signalerar sin närvaro både nedåt och inåt. Den ligger på så vis i ett gränsland där man kan finna lugn utan att behöva känna sig varken instängd eller utlämnad. Förhoppningen är att det ska gå att skapa en fridfull plats i stadsbruset, med meditativ överblick över omgivningarna.
Yogapaviljongen nominerades till Årets Stockholmsbyggnad 2022 och kom på en hedrande andraplats. Juryns kommentar:
”Ett nytt bidrag i parken i form av en installation och ett rum som erbjuder både rörelse, ro och eftertanke. Paviljongen är byggd helt i trä, spännande placerad på en kulle i Vasaparken och den sträcker ut sig över en kant. När mörkret infaller bjuder den perforerade fasaden på ett skimrande ljusspel, som en lykta i parken.”
Här kan du läsa Skogsindustriernas artikel om yogapaviljongen samt titta på den fina filmen där vår kollega Johanna Jarméus berättar om arbetat med paviljongen.
Tidningen Mitt i Vasastan har publicerat en artikel om den nya yogapaviljongen.
Läs gärna Sverige Radios intervju med Frida Starvid som kom med medborgarförslaget.